Friday, 10 August 2012

medical benefits

assalamualaikummm.
 dah berzaman tak diupdate blog niee.
ketiadaan masa laaa. hehehe
nak story something nieee, 

inilah alkisah-nyee beberapa minggu yang lepasss. 
kesibukan yang melampau 
as a business student at uitm cawangan kelantan ni, 
buat aku tak cukup rehat. 
almaklumlah, non-stop, ade je kerja nak dibuatt.
assignment, presentation, class, charity event, persatuan gpms. 
haishhh. sampai tak sempat nak rehat laaa.

kesudahan-nyee, 
ape lagi. sakit lahhh. 
mule dengan batuk2, pastu bawak selsema,
 then demam maen2 *kadang2 panas badan, kadang2 takk*
haha.

disebabkan tidak sihat yang agak teruk jugak laa, 
aku , yang sebenarnya tersangat lah liat nak pergi klinik, 
sampai 4kali pergi klinik.
bukan sekali, bukan dua. tapi 4(EMPAT).
gila tak gilaaa!

24/7/2012mula2 pergi klinik uitm, or kitorang panggil 
as Unit Kesihatan (UK).
En Nawi(doc bertugas) cek2 macam tu jee.
aku cakap, aku batuk2 dengan selsema,
"okayy, saya bagi awak ubat batuk dengan selsemaa"
macam tu jeee? aku pun terima je laaa.

*ni la ubat dari UK*

then hari khamis, 26/7/2012. aku demam dengan tersangat lah terukk.
sampai menangis la jugakkk.
teruk tak teruk, bayangkan, aku puasa, tapi sebab dah tak larat sangat, pukul 5 aku tidurr.
roommate takdee. 
atin dgn kak shila balik rumah.
ima pulak join event berbuka puasa dengan dato' pa.
jadinyee, sbb tak larat sangat2, aku tidur dari pukul 5 petang  
sampailah pukul 8 malam
cik Ima balik dari event tu baru aku terjagaa.
tak berbuka aku hari tuu.
dah malam baru la ima tolong belikan nasi dekat dining.

demam aku tu dah buat mama kat rumah risauu.
ape lagi, mama call kaknana yang ada kat TANAH MERAH.
terus kaknana kate, nnti dye datang ambil aku, 
n bawak aku pergi klinik kat bandar TANAH MERAH.

so, 29/8/2012, sekali lagi aku pergi klinik. tapi kali ni klinik swasta laaa. 
sbb nak cek lagi sekali.
doc kate takde pape, then die bagi antibiotik, ubat demam, ubat selsema n ubat batuk.

*colourful tak ubat2 nieyhh? haha*

haishh, then still jugak tak sihat jugakk.
ape la kebal punye penyakit kann? hahaha..
mane taknyeee, dalam sakit2 pn, fikir macam2..
almaklumlahh, kite duduk kat tempat orang. 
kene la berdikari. 
sakit2 pn, kene uruskan diri sendiri, makan pakai sendiri, mane la ade orang jage..
tak campur kelas n assignment lagiii.
tu yang sakit pn tak dapat keluar tu, yelaaa, tak reti duk diamm.

lepas kene bebel dgn encik shafik,
'kalau nak fik jage, dengar cakap fik. jangan buat keje ape2. duduk bilik diam2. ade bnde pnting kene submit ke, biarkan. kelas pn tak payah pergi'
ermmmm.. tak terkate ape bile dah kene macamtuuu.

menapak ke UK lagi sekali, 
"En Nawi, saya dah tak sihat seminggu lebihh. ubat saya banyak lagi, tapi saya tak larat. saya nak mc blh?"


so buat pertama kalinya dalam sejarah belajar kat UiTM ni, aku amek MC. hahahha
pecah rekod aku 4sem selama ni tak amek MC. hahaha

tapi dalam kepala, memang dah rancang dahh, 
esok nak pergi balik klinik ZAINAL AZIZ kat TANAH MERAH tuu.
dah tak sihat2 lagi kann.

so 31/7/2012, pergilah KLINIK ZAINAL AZIZ tuuu. 
dengan ditemani oleh finaaa
nah, ubat lagiiii!

memang sem ni kau buat stok ubat je laa kan MIRA AMANIIII ;)

"nak MC sekali boleh tak doc?"

dapat kauuu! MC 2 hari lagiii. 

3hari jugak lah berehat, walaupun tak sepenuhnye sangat.
*sebab still mengada2 pergi meetingg* 
alhamdulillahh, keadaan bertambah baekkk.

dah nak baek dari demam tuu, adoiii. bnde laen pulak jadiii.
weekend 2/8/2012 tuu, saje laa nk ikut atin(roommate) balik rumah die kat wakaf baruu.
so, tunang atin n mmbernye datang la jemputt.
otw ke wakaf baru tuu, aku involve dalam accident pulakkk.
kereta dengan keretaa. 
kereta waja dengan kembara.
gila tak traumaaaaa! 
yang si driver tu pn bawak laju gila nak matiii.
nak mati pun jangan lah bawak orang sekali..
nauzubillahhhh..
selamatlahh, semua tak injured terukk. 

aku lah yang paling teruk kott. 
lebam besar jugak lah kat lengann. 
orang laen sume lebam kecik2,sikit2 jeee. 
yang makcik kereta kembara mangsa accident tu pn, takde pape kott.
hr tu aku tengok takde darah2 pn.. huhu
dah laaa. tanak cerita panjang2..
traumaaaa.

mama dah makin risauu.
"along balik lah kl.. cuti weekend ni kan lamaaa"
ermmm, mamaaaa, bukan tanak balikkk. along baru lepas accidenttt. along jadi traumaaa.
nak balik naek bas sorang2 pn jadi takottt. huhuhu.. sory maaa.

then mama suruh pergi klinik cek lebam tuu.
takot lah retak ke hapeee. 

again, klinik lagiiii! 
kali ke-5 aku pergi klinik dalam masa sebulan. 
rekod kottt!


kali ni KLINIK PERDANA kat WAKAF CHE YEH.
sbb kebetulan, lepas 2mlm kt rumah atin, aku bermalam kat rumah kakyue pulakkk.

banyak duit kauuu, g klinik memanjanggg... kan miraaa?
hahahah

meh story skett, dalam subjek HUMAN RESOURCE(HR) yang aku amek sem niee, 

BENEFITS: indirect reward given to an employee or a group of employees for organizational membership.

BENEFITS ni pulak terbahagi kepada 2:-
i. mandated - legally required (EPF, SOCSO, etc)
ii. non-mandated - voluntary benefits provided by employer (annual leaves, MEDICALS, funeral & bereavement leaves and so on)

haaaa! kenapa aku melalut cerita pasal HR ni plakk?
tuu, yang aku bold kan kat atas tuuu.
MEDICALS BENEFITS.
tu la yang aku gunakannn. 

kad medical akuu.

actually, company yang abah kerjaa, provide medical benefits utk employee's family.
klinik panel utk company tu pulak ada kat seluruh Malaysiaa.
so, aku gunakan lah kemudahan yang ada tuu.

every time g klinik,
saya : assalamualaikum, cik, klinik ni panel utk syarikat K&N KENANGA BERHAD kee?
nurse : yeee. adik isi borang niee.
saya : okayyy
nurse : apa hubungan adik dengan pekerja syarikat niee?
saya : ohh, abah sayaa.
nurse : syarikat ni kat mane eh?
saya : dkt Petaling Jayaaa.
nurse : adik balik kelantan bercuti ke niee?
saya : tak la, saya belajar kt UiTM Machang. duduk jauh dari family, kene la berdikari. 


sedih je bunyi kannn? almaklumlahhh, jauh diperantauan.. 
sakit2 pn, g klinik sendirii.
hahaha. sabar miraaa.
dugaan akan buat kau jadi lebih matang & lebih berdikari.
yang penting, kene kuat! 
terima kasih untuk semua yang sentiasa ada untuk aku tak kira jauh atau dekat:)
sayangg korang semuaaa 

alahaiii, tengok tuu, kurus nye saye sekaranggg. 
cengkung gile mukee =.="