Saturday, 27 October 2012

A Gift of Life; Episode 3

the next entry is about;
A Gift of Life: 
Kutipan Derma & Barangan Terpakai.

okayy. 
pada awalnyaa, 'Kutipan Derma & Barangan Terpakai' tak termasuk pun dalam senarai aktiviti kitorang.
tapi lepas meeting, meeting & meeting.
ada yg come out dgn idea niee. 
tu pn lepas bbrapa keraguan timbul, 
"mcm mana kalau time event nnti, kite tak dapat capai trget?" 
"ape je kite nk bg kt anak2 yatim tu nanti? 

meeting punya meeting, apa kata kita buat kutipan brg terpakai & kutipan derma?
at least, blh tmbah kan dana kita, & semua orang blh take part.
takde la timbul isu ada yg buat kerja or tak buat kerja kann?

okay! let's do it. 

ape lagi. 
surat memohon kebenaran utk membuat kutipan derma. 
&
surat memohon kebenaran utk membuat kutipan barang terpakai di kolej kediaman.

ada senior menakutkan saya. dia kata agak susah utk dapat kebenaran 
drpd timbalan rektor hep utk buat kutipan tu semua.
but it's worth a try kan?
kalau lulus, kite proceed. kalau tak lulus. takpe laa.

and tell u what! 
LULUS!
so kami blh proceed :)

Kutipan Derma & Kutipan Barang Terpakai di Kolej Kediaman 
serta 
Kutipan Derma drpd staff, lecturer, etc.

here are some of the pictaa:


]
jawatankuasa kutipan di kolej Dato' Onn
being lead by Nurasyikin Hayat
dibantu oleh Amanina Kaswadi, Amira Amir, Fifiey & Kay
dijalankan oleh several business students yg stay kt kolej DO nie :)


jawatankuasa kutipan di Kolej Tun Hussein Onn.
been lead by Kak Yue.
been helped by Amirah Amani & Izyan Zahirah.

okayy. sbb saya terlibat dgn yg THO niee,
saya dapat tgk dorang sangat bersemangat.
kutipan ni ktorg buat dlm bulan puasa hr tu..

lepas terawih, dlm pkul 10, kami semua dr kolej DO bergerak ke kolej THO.
sangat sedih, sbb rupe2nye ada event kt THO mlm tuu..
means, tak ramai students yg akan ada kt bilik.
tapi takpelah, kitorang teruskan jugak.

and hasilnya, banyak jugak brg & derma yg dapat kitorang kumpulkan :)

& yg paling membanggakan, aku dapat rasa yg dorang enjoy mlm tu ;D

another one girl's college,
Tun Dr Mahathir.
being lead by Aimuni
and helped by Aton, Gy & Suha.

soryy. mira takde pics korangg. ngeee~~ 



last but not least. 
kolej Tunku Abdul Rahman & Tun Abdul Razak 
yg ni by the boys, being lead by Rasyadi.

based from the stories ny the boys,
dorang pn sangat lah bersemangat jalankan aktiviti niee.
tgk gambar pn nampak dorang tersangat lah ceriaa. haha.

ni ada several pics of them 

faham2 jelah kenapa gambar lelaki je yg ade kann?
takkan nk ambil gambar budak2 perempuan time kutip2 derma & brg tu kan?
kat bilik pulak tuuu!
hihihi

and
campur dgn kutipan mereka2 yg memohon sumbangan derma daripada 
lecturer
staff
pokguard
etc

alhamdulillah.
several amount of money dapat dikumpulkan
utk dijadikan dana yg akan diberikan kepada anak2 yatim tu.

guysss! 
utk semua yg terlibat dalam kutipan derma & barang terpakai tu,
i would like to thanks you guyss,
a lot!
for the good cooperation that u guys have gave to us.
the committee of A Gift of Life;D

#to be continued#

A Gift of Life; Episode 2

the second episode of my entry,
A Gift of Life; Jualan Kurma

ikut perancangan awal, event kitorang ni akan berlangsung pada 
17-18 Julai 2012.
tapi masalah pulakk, 
sbb event tu bertindih dengan Karnival Keusahawanan kalau tak silap.

turun naik HEA jmpe En Imran.
bncang dengan Sir Firdaus.
discuss dengan MT projek.

Okayy. kita tgguh event kitee. kite buat lepas raya nnti.
at least kite ad byk masa utk prepare..

hmmmphh. byk masa actually menambah banyakkan kerjaa. haha

so one idea juz pop-out from one of us, 

okayy. as the fasting month is around the corner at that moment,
ape kate, ape kate.
okayy! jom kite buat jualan kurma. 
committee jualan kan ade.. ;)

okay, actually, 206 students ni kitorang bahagi kepada 5 kumpulan.
ada grup 

jualan
 carwash
 tayangan amal
 sukaneka 
diner

so kitorang decide nk 'bg kerja' kt committee jualan nieyhh.
hehe.
jual kurma! 

mungkin sbb niat pn baik, nk buat kerja amal,
ada yg bermurah hati nk bg sumbangan kurma utk kami jual.
ALHAMDULILLAH ;D



*kerja2 mem'packing' kurma di bilik INDYBS*

thanks to ketua jualan; HAIFAA 
yg berbaju hijau dlm gmbr ats niee
yg sentiasa bersemangat utk menjalankan tanggungjawab nya ;)



*yg ni pulak menampal sticker di paket kurma*

*sesi pengagihan kurma.*

that's my classmate, cik zatie;)

konon2 penat sangat lah azrie tuu?
pdhal carik port yg kena air-cond. haha ;D

btw, credit to bilik INDYBS
(INTELECTUAL DYNAMIC OF BUSINESS SOCIETY - Kelab utk budak2 bisnes kt uitm machang)
sbb jd port kitorang menumpang letak kurma nie. hehe



dat's all from me.
thankyou.


#to be continued#





Thursday, 25 October 2012

A Gift of Life , episode 1

assalamualaikum.. :)

haaa! dah lama dah nak update cerita pasal event ni, then sekarang lah baru ada masaa. 


A GIFT OF LIFE; 
if you're not poor enough to take charity, 
you're rich enough to give it. 

mengendalikan 1 big event merupakan salah satu syllabus 
bagi subjek MGT315: Creative & Critical Thinking. 
and tell u what, batch kitorang merupakan batch pertama yg ambil subjek niee.
means, senior2 kitorang dlu takde pn kene buat event2 niee. 
which is if berjaya nya event kami ni, 
maka event ni akan menjadi benchmark for our juniors.! 


penasihat utk this big project is : 
SIR WAN MOHD FIRDAUS B WAN MOHAMMAD
tersangat lah mudah nk deal dgn sir, 
sbb ape yg penting bagi sir,
make sure u get the job done.
tapi nye, sir tersangat2 lah bz, mengalahkan VC.
nak jumpa punyalah payahh. haha

tapi apa yg membanggakan, 
sir kate, event kitorang organize nie,
merupakan event degree level :)
which make all of us feels very2 proud of it! 

back to the storiesss, 
after several short meetings dengan wakil dari setiap group Business Study,
we've decided to organize an event which is the objective is CHARITY EVENT & meraikan anak2 yatim.

meraikan anak2 yatim tu, sudah semestinya perlukan kos kan?
so, ni pulak aktiviti yang telah dirangka utk mengumpul dana : 

1. jualan kurma sempena Bulan Ramadhan

2. kutipan derma & barangan terpakai utk anak2 yatim

3. jualan amal

4. carwash 

5. tayangan amal

6. sukaneka  

7. dinner 

mula2 nk start buat event nie, takut sangat2.
okayy , memang la aku ade pengalaman 3sem dah buat macam2 event dengan GPMS ,
tapi kali nie, event A GIFT OF LIFE ni melibatkan 206 orang urusetia! 
206 orang urusetia yee.. bukan peserta..

tapi sebab memenuhi kehendak syllabus, kitorang buat jugak,
sambil2 tu kitorang pick activity yg semua orang boleh join, 
and semua orang boleh have fun! 


*yang ni gambar meeting pertama*

gempak ahh. penuh klas tu. 
sbb kitorang tak expect pn yg semua akan bersemangat nk dtg meeting niee. 
based on attendance, bbrapa orang je yg x dtg, tu pn sbb ad klas..

start dari sini, aku percaya dengan komitmen 206 student bisnes UiTM Machang. 


*yang ni pulak meeting MT*


memang dah jadi kebiasaan dah, 
kitorang buat meeting kt wakaf depan Student Center nie.
hampir setiap hari ada meeting.
kalau bukan dgn semua jawatankuasa, dengan MT aje.
mane taknyee, ade je bnde yg nk di sttlekan. 

proposal 
banner
notis
bajet
surat pelepasan
surat2
dan surat2


memang kerja takkan berhenti selagi event tu tak habis! 


*ni mug & button* 

which is the souvenir for all bisnes students, vip's and anak2 yatim
jauh tuu tempah bnde nie,
kt Central Market, KL.
nk yg harga murah punya pasallll..


*banner event*

yeahh,
everything goes well.
masalah? buat ape je takde masalah.
tapi tu semua la pengalaman. 
bukan senang nk dapat pengalaman macam niee. 
event ni ajar kitorang macam mana nk buat keputusan,
macam mana nk handle situation,
how to create bond between peoples,
macam mana nk build confidence level,
macam mana nk buat event
& macam2 lagi. 

AJK2 event ade tanye aku,
"mira, kalau duit kitorang boleh claim, masa & tenaga kitorang ni mcm mana pulakk?"

ape yg aku blh jwb, "pengalaman yg kita dapat, tu ganjaran kepenatan kita selama nie. & kalau tak, kita semua tak rapat mcm nie, semua sebab event nie, kan?"

sape aku? hehe..
 Timbalan Pengarah Projek 
big event MGT315
A GIFT OF LIFE :)


#to be continued#



Tuesday, 16 October 2012

baju sponsor


GPMS
Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung.
 Cawangan Khas UiTM Cawangan Kelantan

ni la persatuan yang saya join kt UiTM Machang nie. 
hidup berpersatuan, memang sibuk.
kalau ada meeting, sampai balik bilik pukul 2 o 3 pagi. 
kalau ada event lagi lah. memang tak lekat kat bilik. 

siapa2 yg prnah jadi roommate saya, 
memang dah biasa dengan hakikat tuu.
tp alhamdulillah, selama berpersatuan, 
tak pernah la jadikan alasan sibuk tu utk skip class.
tapi tak siap assignment tu perkara biasa laa. hehe. 


*sebahagian daripada adik beradik saya di UiTM ni. 
yesss, sebahagian jee. few of them couldn't attend the meeting. 
this pic was captured b4 meeting, kt dlm ofis kami di Student Center*


last meeting for this semester, 14 oktober yg lepas, 
NYDP GPMS, saudari NADHIRAH ada bertanyaa kepada adik2 kami,
"apa yg korang nak masuk GPMS ni sebenarnyaa? nk nama? nak glamer? ke nak g jln2? dlm GPMS mmg takde istilah jalan2" 
*errr, yke Diraa? hehe.

Dira tanye kt adik2 jee.. die tak tanye kt sy.. hihi.. 
sy nk jawab kat sini.

1. GPMS merupakan medium saya utk mencari pengalaman berorganisasi & handle event 

2. GPMS ajar saya mcm mana nk berurusan dgn org2 besar & melayan kerenah serta sabar layan mcm2 jenis orang. *kngn plg takleh lupa, bila hndle event, orang akan ckp & mntak mcm2 kt kite, especially for event yg ade kupon*

3. saya berpersatuan pn utk mengisi masa lapang. *takboleh la duduk kt bilik mcm tu jee..bosannn*

4. GPMS juga meluaskan pengetahuan saya tentang isu2 semasa pendidikan & negara.

5. saya dapat tambah kenalan lepas join GPMS niee. *tak kisah la dlm UiTM or luar UiTM* 

6. Msuk GPMS pn dapat jln2 kotttt :
- Persidangan Agung Tahunan GPMS seluruh Msia kt UIA Gombak
- Persidangan Agung Tahunan GPMS (pilihanraya GPMS) kt Universiti 
Malaysia Terengganu
-masak bubur lambuk kt Banglo GPMS di Sentul (yg ni sy tak join)
- kem2 anjuran GPMS mahupun yg kami sertai (kt dlm Kelantan, 
Perak, Kedah, KL, Pahang -tp yg sy join stkt ni, kt Kedah, Perak n Kelantan jee)

6. yg ni pengakuan berani mati saya kt Abg Waridi & Abg Apih, dorang tanye, kenapa saya join GPMS. "mira join GPMS sbb mira mmg minat & trtarik dgn GPMS sejak dari sem 1 mira dkt UiTM nie, lg satu, mira join GPMS sbb mira nk sibukkan diri, mira nk lupakan someone time tuu, tapi, mira bkn join sbb nk main2.. mira btul2 brminat dgn perjuangan 4SEDAR GPMS"

7. lagi satuuu. apa yang saya dapat dlm GPMS? 
baju sponsorrr! 



meh nk story sikit pasal baju sponsor. hahaha
SINGA KUNING!
dlu g PAT, jeles tgk orang lain pakai BAJU SINGA niee,
then pihak GPMS Kbgsaan provide utk kitorang :D
happyyy!


SINGA HIJAU.
 lagi satu baju singaaa! 
2x saya dapat baju nie, 
sbb baju 1st sy hilang masa pergi PAT kt Terengganu hr tuuu :(
tapi syukur stok banyak lagi & Dira baik hati nk bagi saya baju lagiii :D


tshirt GPMS NEGERI KELANTAN
smart x baju niee? haha
baju ni disponsor oleh GPMS Negeri Kelantan utk 
wakil Klntan yg join PAT kt Tganu hr tu.
family GPMS saya pggil bju ni bju cateringg. 
sbb kitorang dikerah utk handle bbq time ktorg g event PAT kt Tganu niee.
elehh, padahal korang jelezz tak dapat baju niee kann..



MUAFAKAT; GUNAKAN HAK UNTUK BERFIKIR 
SEBELUM HAK UNTUK BERSUARA

USAH HILANG PERTIMBANGAN.

bju ni plak disponsor oleh MUAFAKAT, 
masa kitorang jadi organizer event MUAFAKAT kt UiTM nie.
tajuk event tu , 
LGBT: PEROSAK BANGSA, AGAMA & NEGARA
*LGBT= lesbian, gay, transgender, biseksual*
  

last but not least, baju ni pn disponsor oleh GPMS Kebangsaan.
lepas dpt baju nie, ada 1 soalan yg diutarakan oleh adik saya pd sayaa,
"kak, baju niee, hijau niee" 
"err, tak blh nk buat apa dik, terima jelaa..bkn baju ape, GP gak en.. tapi akak mmg tak bawak balik dah baju niee.. hbs akak kene dgn ayah akak.. hahaha" 


btw, GPMS ni, satu persatuan non-partisan yee.
persatuan yang tak menyokong mana2 parti politik,
tapi ahlinya, bebas utk sokong mana2 parti yg dorang nakk.

ada lagi baju sebenarnyaa,
cthnyee, jersi yg kitorang buat suka2
ada 2, 
kaler merah time kepimpinan kak mai 
kaler kuning, time kepimpinan kak shima. 


haha. tu je lah kott setakat niee. 
reason why i still stay in GPMS. 
yg jalan2 & baju sponsor tu sekadar sebab sampingan jee. 


dat's all from mee. tenkiu readinggg:D 


Monday, 15 October 2012

untitled

all i want is 
someone who will stay, 
no matter how hard it is 
to be with me!


i draw this by myself! <3  comel takkk? hihihi


i need someone 
who wont give up on me, 
no matter how many time i mess up! 


ily! 

Tuesday, 9 October 2012

gewe sayaaa!

assalamualaikum! ello guysss! lame da tak menaip. hihi. 
nak kate busy, tak pun. 
kekeringan idea cumaa. hehehee. 

noww, jom kite story2! 

tajuk saya : gewe! 

saya ada ramaiiiiiii gewe
& saya sayangggg sangat2 kt dorangg! 

definisi gewe .
ASHILA SHAMSUDDIN berkata; gewe tu kekasih laaa!
FATIN FAISHA pulak kate; gewe tu cinta hati. seseorang yg mempunyai hubungan dengan kite berlandaskan kasih sayang, tolak ansur dan persefahaman.
FATIMAH AZ-AZHRA says; kekasih,, ntah laa. no comment..  

saya pun bertanyaa, *koya mcm tak tahu* gewe tu tak kisah lelaki ke perempuan kannn? means, takde pn specific, gewe tu untuk si teruna mahupun si dara.. kannn? 
 hoooo la .


gots many presents for my birthday last 22nd September, 
jiran sebelah bilik asked me, 
jiran : dapat hadiaahh, siapa bagi?
 me : geweee :) 
jiran : ouhhh, ade gewe doh lo nieee..
me : hihihi.. ade, tp gewe perempuann. hihi. 
jiran : laaa, ingat kan lelaki..
me : gewe lelaki jauh.. so kt sini ade gewe perempuan je laa.. taknak curangg. kalau ngn perempuan, takde la curangg.. lagipun boyfriend kate, gewe perempuan takpee. lelaki tak blhh.. hehe


p/s : sy straight okayyy! 
hihihi..
special boyfriend sayaa, tetap FIK. jantung hati sayaa.

but here, my gewe! 
juz, these people lah yg always there for me whenever i need someone besides me. 
those people 
that doesn't fail to make me smile
that always supporting me in everything that i do,
that usually to advise me when i feeling down
and
that never forget to remind me when i forget things. 

they are, 

 . echa . ain . zira . mai . syaira .

they are my sweetheart, here, at Kelantan. 
& somewhere when i got back to Hulu Langat, 
they still my sweetheart, bcoz, 

i'll met echa when both of us have leisure time.

i'll called ain (she also sometimes will call me) using our home telephone! hehe.

and i'll not forget to text mai, syaira n also zira whenever they crossed my mind!

<3

let me introduce to my lovely darlingg;
SITI AISHAH BT SHAMSUL KAMAL!

used to close before, bcoz we are in the same klas during form 1 till form 3. 
then , i changed to a boarding school at Kuala Lumpur.
but after all, we met back, as we are attending same University, 
even we are in different Faculty.
UiTM Cawangan Machang, Kelantan. 
hihi. even we both in different faculty, different college and got different friends,
but it doesn't create a boundary for us yet we still get close. 
we always walks together in the evening, 
sometimes crying together and always laugh together! 

and another thing, my boy bestfriend, FAKHRUL HADI, 
caught his eyes on echa, n now, they are a suwwiiit loving couple ,
eventhough they always fight for unnecassary things.
chill guys, fighting makes us know our partner better <3


the next is, my comel darling;
AIN ATHIRAH

"mira nk g manee?" a friend asking me. "g jumpe ain athirah.." i answered. then she asks more, "siapa tu?" i told her, "bestfriend miraa, budak IM" "IM?how come mira blh rapat dgn budak IM plak? korang same skolah kee?" tanye si kawan tu lagi. "no :)" 
*IM stands for Information Management*

hihi.mane bermulanya kisah kami? Ko-kurikulum Jabatan Pertahanan Awam Malaysia(JPAM) 
same group time kawadkaki, and always g Latihan Medan same2..
dalam platun kawad, kitorang berdua tak habis berbisik2 n gelak2.. 
plus pulak satu platun dgn gadis sabah yg petah berbicara, cik FIT. 
lagi lah bertambah kecoh suasanaa.
tapi sepanjang 3sem berkawad, tak pernah lagi la kitorang kantoi kene marah dengan pelatih or komanderr.
fuhh.. selamattt.. hihihi

after tamat ko, (kt uitm, ko-kurikulum wajib diambil strt sem1 --> sem3, kecuali mereka yg diberi pengecualian sbb dah g plkn, etc)
kitorg still lagi rapat, still lagi g dating. hihi.
jumpa bila2 free, lepak bila2 nak.
susah wooo, nak cari orang yg sekepala ngn kitee ;)

ade lagi satu kes, g buka puasa dengan Ain. makan dekat IT Corner (kt dpn kampus)
name pn dating. ber2 je laa.
alkisahnyaa, meja penuh. ade la sorang abang nie, baru sampai. 
dah sampai pun dua tiga minit sblm azan , mmg meja semua penuh la kannn? 
dah tu nmpak kerusi kt meja kitorang ada kosong lagi.
dia pun meng-offer diri la utk duduk. 
kitorg pulak dah taktaw nk ckp ape. duduk laa, kitorang kate.,
die blh tnye, "berdua jee?" byk kali plak tu.
ape salah nk g mkn berdua? dgn perempuan je pn.. hailaaa.
mslhnye, abg tu pn g mkn ber2 ngn mmber laki dyee. hahahha..
ape daaa. n bkn tak kenal abg tu, abg tu ex-MPP kt UiTM Kelantan, Abg Aswad. 
kitorang (budak2 GPMS) panggil abg Aswad nie Abg Ngah . 

hmm, tu laa. saya & Ain. mmg kitorang suka dating! hihi. 

the next one is my gorgeouss darling, 
 MAIZHATUL NAZREEN BT MOHD ZAIDI

she is one of my classmates. & now, dye la yg plg rpt ngn i dlm class. 
 org hebat tuuuuu. hihihii.. 
yelaa. sokmo bz sampai selalu lupa kt miraaa. 
busy dengan event sane sini, jadi emcee laa, jadu runner laa, etc.
kadang2 yg tak perlu sibuk pn die buat2 sibukk.. hihihi
jangan marah maiii ;)

mai ni , satu pasal dye, he obsess with FAIZAL TAHIR. 
tulah mai, dari dulu sampai sekarangg. 
semua lagu FAIZAL TAHIR die taw, personal details about him pn dye tahu, everything laa! haha

another one, mai seorang gadis yg sangat kuat berfalsafah. 
she loves to motivate others, even sometimes, she is the one who need to be motivated. 
she always giving me advises, remembrance and we always have nonsense talks.
hihi.. we also love to story-mory about FIK! 
as both of our boyfriend name is, SHAFIK! hihihi.



my cool darlinggg;
NUUR HAZIRAH BT BAKRI

kepala sama gila2, otak sama rileks, 
lantak ape orang nak kate, asal kita bahagia.
haha. tu la kitorang. suka buat ape yg kitorang suka. 

kitorang suka balik sama2 naik keretaapi! 
even perjalanan tu pnjg, tp kitorang seronok tgk kampung2, hutan2, 
rasa tenang jee. 

die ni la mmber paling sempoi sekali..
nak cari mmber nk buang mase, die laa. 
kitorang g jalan2, borak2, lepak2, cerita macam2. 
seronok sangatt.
tapi tu dulu laa. sekarang masing2 dah sibuk, jarang dapat spend mse same2 lagi.. 
zira ngn jawatan dye as Bendahari Jawatankuasa Perwakilan Kolej.
and i busy as, hehe. u know what laa. :)


last but not least, my gedikssss darlingg;
NURUL SYAIRA MOHD KHUZAINI

ni la budak yang palinggggg gedik yg sy pernah kenalll! haha.. 
tiap minggu, nk balik KL je keje..
budak manjeee! hihihi.. jangan maraaa.

selalu menggedik dengan budak niee, 
n makan kat kedai ikan keli . *even i tak makan ikan* hehehe





dats all! my sweetheart! hehehe

haaa? kenapaa? 
hihi.. sory, fik. no story about you! u tak kisah kann?
hihihi.. today's blogpost is about my gegel onlyyy.

guysss, 
even that everyone of u have different character n personalities, 
i do love u all! love u guys very much! 
hope the relationship we share would never last forever n ever!