Sunday, 21 July 2013

batas berkawan

assalamualaikum,

emm, tak rasa nak tulis banyak, 
sekadar nak sampaikan apa yang tersirat dalam hati.




lelaki dan perempuan, boleh kah berkawan?
kawan dah sah2 la boleh kan..
tapi bestfriend, boleh ke?
with no hard feelings.
sebab orang kan selalu kata, 
lelaki dan perempuan tak boleh berkawan baik, 
sebab salah seorang daripada mereka akan terjebak dengan C I N T A .

tapi for me, 
sure do! 

saya sendiri pun ada few boy bestfriend, 
and we can be friend with no hard feelings pun! 

FAKHRUL HADI

RAIS TARMIDZI

AZROL AFENDY

NAJMUDDIN

AMIRUL ASHRAFF



juz mentioning a few.

okay, kepada kawan lelaki,
*bukan mereka yg dimention diatas*
 awak yg kata nak jadi kawan saya,
awak perlu tahu batas berkawan.

i'm just giving some DO's and DON'Ts utk awak kalau nak kawan dengan saya.
itupun kalau awak care lah kan?



1. Don't get jealous with who I befriend with - kawan tak pernah cemburu jika ada kawan dia have many friends and even boyfriend, even lelaki itu kawan awak sendiri, berkawan tak salah kan?

2. Awak boleh tegur saya, bukan kongkong hidup saya.

3. Don't be too sweet with me, because even the sweetest chocolate expires. because sweet things will make me high and fly to the moon. 

4. Jangan say NO if saya nak keluar dengan mana-mana lelaki. saya tahu awak risau, tak perlu lah halang, cukup sekadar bertanya. 

5. Don't get jealous of benda tak hidup. Saya tidur peluk bear pun awak nak jealous.

6. Jangan buat saya rasa awak tu milik saya and vice versa. Sebab perkara itu takkan terjadi *menurut awak lah*

dah semua jangan, kali ni, saya nak mintak tolong pulak,

7. Kawan, tolong saya lupakan cinta lama saya. Saya dah penat mengharap, even dia tak pernah pun beri harapan.


itu je kot. 

awak, cemburu tanda sayang, jangan cemburu kalau tak sayang. 



out of topic sekejap.
*my bebigal, mai kata: mira, why should you kept missing and loving him even after he treat u badly? *
and i just dont have any answer of it. 
biar masa menentukan.
aku tak pernah paksa diri aku untuk jatuh cinta, 
so aku takkan paksa diri aku untuk buang cinta tu.
aku nak buang cinta , bukan orangnya. 






to all BFF,
thanks for always be there whenever i need youuu! 
thanks for making me strong when i didnt have the strength to. 

*KAKSHILA*MUMAI*AIN*ECHA*YANA*ATEN*BEARDAH*ABY*RAIS*YOE*ADI*
















sincerely,
B O N E K A :D

Wednesday, 17 July 2013

pengorbanan

.tekanan.

berbagai perkara difikirkan,
mencari tempat untuk meluahkan.

ahhhh! 
tak guna semua itu,
kau meluahkan, tak ada penyelesaian yang kau dapat,
hanya sekadar berkongsi dan menagih simpati.


penyelesaian tetap di tangan kau sendiri.

demi adik2,
demi angah , abang dan iskandar,
wajarkah aku berkorban?

wajarkah aku kuburkan seketika segala impian dan angan2,
hingga tiba satu masa kelak?

abah dan mama sudah pasti tak setuju,
tapi aku tak sanggup hadapinya.

the picture of my family,
taken 2 years ago, masa wedding my cousin, Alang Ijat & Kak Syaza.



.iskandar & mama.




masa depan mereka lebih penting bagiku.
tentang aku?
masih boleh direncana lagi.

aku buntu.
aku celaru.
hanya pada-Mu Allah tempat ku mengadu.
bantulah aku.




just smile,
mira amani.
save the pain, 
smile like nothing happen.
let it fake, as long as you can be strong.  





Monday, 1 July 2013

SIMPATI


kenapa aku tak bahagia macam orang lain?

kenapa Allah uji aku sampai macam ni sekali?

kenapa hidup aku susah?

kenapa?

kenapa?

kenapa?



selalu kan orang tanya macam tu.. 

tapi kau kena ingat, bahagia tu tak datang sendiri..kita yang cari..

it's the way you lead your life.

orang yg miskin, boleh bahagia.

orang yg susah pun boleh bahagia.

orang yg kaya tak semestinya bahagia. 

orang yg in relationship pun tak semestinya bahagia.

orang dah kahwin pun boleh gaduh.



kadangkala,
orang yang cakap macam tu sengaja nak tagih simpati.
dia perlukan perhatian.

tapi kalau terlalu banyak simpati yang kau tagih,
bukan perhatian yang akan kau dapat.
tapi sebenarnya kau merendahkan martabat kau sendiri.

orang akan hilang hormat pada kau. 
sebab kau menjaja cerita kau sendiri demi perhatian yang kau perlukan.


ingat, 
maruah kau di tangan kau sendiri.
jangan di rendahkan kerana kau adalah sesuatu yang bernilai.

bahagia kau akan kau jumpa,
bila kau berhenti mengejar kepedihan dan kedukaan.
semuanya terletak di tangan kau sendiri.


p/s:
jangan merendah diri melihat kebahagiaan orang lain, 
jadikan ia titik tolak utk kehidupan kau sendiri.
jangan berbangga diri melihat kesusahan orang lain,
jadikan ia sebagai panduan supaya kau jadi lebih baik.