Saturday, 18 February 2012

tak salah merinduuu

assalamualaikum.. 
lama da tak update blog nie.. sunyi sepi je blog ni jadinye..
sibuk sangat lah lately.. byk sangat kerja nk dibuat..

hmm, but now, sy nk spend mse utk menulis :)

orang selalu kate
bila dah takde, baru nk teringat,
bila dah takde, baru sibuk nk rindu..

mcm tu lah manusia..

bila ada, tak hargai..
bila kehilangan baru sedar betapa penting nya seseorang tu dalam hidup kita..


bestfriend
aq rindu kauuu..
kenapa cepat sangat kau pergi..
lama dah aq tak jumpe kauu..
last aq jumpe kau time aq cuti raye cine tahun lepas kalau tak silap aq.. 
tu pun kite tak banyak cerita.. sbb kau sakit.. kau tak larat nk 
share cerita dengan aq macam biasa.. 
aq rindu kau yg dulu.. sumpah aq rindu gile kat kauu..

kalau kau tahu aq buat satu entry pasal kau mesti kau bangga gile kan? haha.. 

*flashback*

aq kenal kau sejak kite darjah 5.. walaupun kite tggal satu taman, 
kite bukan kenal sangat pn.. time kelas 5 Murni tu pn, aq 
tak rapat sangat dengan kau, kau ade geng kau, aq pn ade geng 
aq time tuu.. tapi kite jadi makin rapat bile kite same 
kelas jugak time sekolah agama. klas 5 ape tah.. 
kau, aq ngn maizatul ain.. ustazah kite pulak ustazah saadiah.
aq la paling selalu kena dgn ustazah.. 
yelaa, aq duduk depan, kau orang duduk kat belakang.. 
kite asyk nk borak je.. asal aq pndang belakang, 
mesti ustazah nampak.. lpas tu ckp nk report kt mak kite. yelaah, 
ustazah tu duduk satu taman dengan kite jugak kan..

kau suke reka bnde tah ape2
contohnye, nama, 
nama kau jadi, FAZLIN IZHANI = FAIZ
nama ain, MAIZATUL AIN = MAAI
nama aq, NUR AMIRAH AMANI = NUAMAM
kau amek 2 huruf depan setiap patah perkataan..

lagi satu, kau terbalik kan nama, 
nama aq AMIRAH = HARIMA
nama kau FAZLIN = NILZAF.

tapi yg paling tak blh bla, kite brtige slalu ngumpat pasal mamat yg dok kt depan aq.. hahaha.. 
16 ngn Mikah Lamka. ade je yg kite cite pasal dorg en.. 
aq plak ade crush ngn sum1 time tu en.. pastu aq jnji ngn kau, 
aq akan gtaw kau, sape budak yg aq crush tu 
bile aq form 3 (mak aiii, janji budak2 mcm tu laah) hahahah.. 
tapi betol ape.. aq tunai kan jnji aq.. bile form 3 aq bgtahu kau kan sape dye..

first crush kau pn aq ingat lagii. kau happy gile bile aq crite yg 
aq terjumpe mamat yg kau ske tu.. 
sbb dah brtahun kau tak dengar cerita pasal diee.. mane tak nye, 
kau  last jumpe dye time sekolah rendah @ SK Dusun Tua dulu..

lpas tu 
time darjah 6, kite same kelas lagi.
6 MURNI.
tapi skolah agama tak same rasenyee 
*aq pn tak brpe nk ingat*

hmmm..
bile darjah 6 ni la kau dah start sakit.. 
mule2 orang kate kau suspect denggi.. 
tapi tgk2 ko makin teruk.. makin lame tak datang sekolahh..
tp time tu budak2 lagi.. aq takde lah g melawat ko kt rumah ke, whtsoeva..
ape yg orang cerita pasal kau, itu lah yg aq tahu..
tapi kau amek jugak UPSR time tu..

aq dapat tahu kau kene SLE
ntah menatang ape sakit tu, time tu aq pn tak tahu.
lame2 aq tahu, ni rupenye SLE tu,

Ia adalah sejenis penyakit kronik yang berlaku akibat kecelaruan sistem 
ketahanan tubuh atau rangkaian sel dan organ yang bertindak melindungi 
tubuh daripada serangan benda asing.Sistem ketahanan tubuh akan
 menghasilkan antibodi apabila ia mengesan organisma yang memasuki 
tubuh dan antibodi ini bertindak mempertahankan tubuh daripada serangan 
jangkitan organisma itu.Bagi pesakit SLE, antibodi yang terhasil menyerang 
sel-sel tubuh sendiri. Mana-mana organ di dalam tubuh pesakit boleh 
mendapat serangan, dengan menunjukkan gejala yang berbeza-beza.


tak lame lepas tu kite pn melangkah ke alam baru 
sekolah menengah.
kite berdua sekolah kt SMK Abdul Jalil jee..
dekat ngn rumahh..
tapi ko amek aliran perdagangan..
aq plak amek aliran sains pertanian..
kite dah tak sama kelas dahh..
tp kite mkin rapat..

kite slalu g skolah same2..
aq g rumah kauu, kite lepak2, lepas tu kite berdua dgn 
farah hanim naik bas cik edah g sekolah..
kite ikut cik edah pusing2 kg seberang, sentosa, baru kite g sekolah..
kt dlm bas kite cerita macam2, gelak same2..

ade satu bnde yg buat aq tergelak bile igt balik..


kite suke main surat2 dulu kan? hihihi..
kite slalu jumpe.. tp kadang2 ade bnde yg kite segan nk cerita..
kite berdua tulis kat kertas, lepas tu men balas2..
kau suke buat origami.. macam2 gaye ko lipat kertas tu.. hahhaha..
plg byk kite cerita dlm surat2 tu pasal LELAKI lah kan?
kelakar gilee.. 
A****
S*****
P****
T****
F****
S*****
*name lelaki2 tuu*
mcm2 lagi lahh..

kau pn same.. laki yg ko suke ke, ape sume ko tlis dlm tu jugak..
hahahha.. seriuss rindu kenangan tuuu.. 
  
tp aq dah buang semua surat tu.. aq ade cite kt ko kan yg aq dah hapus 
kan semua surat tu.. takde satu pn yg tggal lagi.. sebab nye
1. aq nk move on lah kononnyee, aq tak nak fikir lagi dah pasal crush time budak2 tu *sumpah bajet gile ayatt*
2. aq segan nk tgk balek sume surat2 tu.. hahah.. zaman kanak2 punye cite,, malu gileee

tp ko ckp kt aq, ko still simpan lagi semua surat tu..
so sweeeettt :)

byk bende ko aja aq..
bce novel
ko yg aja aq bce novel.. dlu aq mane pndai bce novel.. 
time darjah 5 kott, kau bg aq novel suruh bce.. 
novel ni lah yg first aq bce dlu..


lpas tu aq jd suke bace novel.. 
lpas tu cite korea - taiwan - china - etc,
pn ko yg ajak aq tgk.. ko gile sangat ngn mamat mate sepet tuhh.. 
aq layan cerita jee, tak gile ngn mamat2 mate sepet tuu..
cite ni paling aq slalu pnjm kat ko..

prince who turns into frog
comel gile cerita nii.. dun-oh <3

kalau cuti sekolah jee, aq boring duduk rumah, aq slalu g lepak umah ko,, kdg2 kite tgk crite same2, borak pasal ni, pasal tu.. seronokkk! :)

pastu form 3, kite start sekolah pagii.
kdg2 ko tak g sekolah sbb ade appoinment dengan doc. 
kadang2 ko tak larat nk pergi sekolah..
tapi kalau kau nk pergi sekolah, kau akan ajak aq g same2..
ko suruh aq teman kan kauu.. aq pn ikut je laa..
walau pun kadang2 abah aq marahh, 
abah cakap, abah nk hntr aq..tp aq nk g ngn ko jugakk..

time ni jugak laa kau buat something lagi untuk aq..
kau kenal kan aq dengan shafik ataman.
die pulak mmg suke kacau orang.. dye kacau aq time aq hntr ko kt kelas pagi2.
pastu ko ckp ngn aq dye nk kenal dgn aq..
aq pulak bkn nye jenis layan lelaki..
aq buat dunno je mule2..
ko kate, kenal je laa, bkn ape2 pn..
then kitorang kawan. kawan je.. tak lebih2 okayy..

rutin yg same tiap petang, kalau aq takde kelas tuisyen, aq lepak kt rumah ko..
kalau kau tak g kelas, ptg tu aq  akn g uma kau..
aq taknak kau rasa sunyii.. aq nk kau rase yg ade orang still perlukan kauu..

kadang2 kalau aq masak kek, aq bg kat kau, tapi kau tak suke sangat..
sebab kau tak suke makan bnde2 manis..
1 je bnde manis yang kau suke makan, 
coklat cloud9!

&

air milo kurang manis :)

lepas tu kau suke gile makan makanan pedas2.. time sakit pn kau makan bnde pedas2..
kadang2 kau ajak aq lepak kt kedai alam.. takde kejee je anak dara lepak kat kedai alam petang2.. hahaha

time form 4, aq dah tak dapat nk selalu lepak dgn kau lagi dahh..
sebab aq dah pindah sekolah..
aq masuk sekolah berasrama penuh kt kl..
tapi bile cuti, aq akan g rumah kau jugak.. mcm dah jadi rutin g rumah kau tuu..

tapi rutin harian kau pulak, tiap petang, asal kekasih hati kau tu balik sekolah jee,
msti kau akan call dyee.. aq igt lagi, kau kate, jangan kate taknak mcm ni, 
taknak mcm tu, alih2, tu jugak yg ko akan dapat nanti.. hahaha..
tu lah kauu.. 
dah nye aq jadi patung depan kau tiap petang tggu kau habis borak dengan buah hati kau, 
KHAIRUL NAZMI tuu..
khairull, kalau awak nak tahuu, elin sayang kat awakk, 
cume keadaan dye memaksa dia jadi macam tuu..

 hmm..
bile kite jmpee,
still share mcm2 story macam biase..
tp kau dah makin jarang g sekolahh..
sakit kau dah makin teruk time tuu..

ade kau cerita kat aq, kaki kau kene masuk besi..
kau cerita kat aq, walaupun kau asyik keluar masuk OT (operation theathre),
ko still takut jugak, 
"mcm mane kalau tgh2 operate, ubat bius tu dah habis function?
mcm mane kalau time doctor tu operate kaki aq, aq tersedar..? takut aq"
hahaha.. mcm2 la kau ni.. mane blh jadi macam tu laaa..

time SPM, aq dapat tahu kau demam.. then kau tak larat nk amek 
paper ADD MATHS.. so bile keluar result, kau cakap kat aq yang kau 
tanak amek result kauu, sbb kau tahu, ADD MATHS tu kau fail sbb 
tak attend exam :(  hmm.. aq tak taw nk kate apee..

still, lpas spm, aq lepak rumah kauu..

n aq paling tak lupe, kau orang pertama yang tahu aq couple dgn 
shafik ataman.
first couple aq..
ade satu mlm, aq ajak shafik g rumah kauu, 
sweet gile moment tuu..
22 december 2009.
pagi tu kitorang express feeling informally,
mlm tu kitorang lepak dgn kauu.
paling tak blh blah nye, aq yg kene buli dengan korang berdua. 
korang memanggg!

time cuti spm, aq tak dapat nk spend mse sgt dgn kau, sbb mama aq pn sakit..
kene kanser rahim.. slmt sempat buang ketumbuhan tu.. 
slmt ketumbuhan tu tak merebak lagi..
so time cuti tu, aq jage mama aq.. 
kmas rumah lagi, masak lagi (masak sikit2 je sbb ade mkcik tlg.. hihi)
plus aq buat part time job 
*job lah sangat*
aq ajar adik + jiran + sepupu aq yang sekolah rendah..
aq ajar dorang maths, bm ngn bi.. science pn skali..




lpas tu bulan June ke Julai 2010 aq dah masuk u..
hmmm.. time awal2 masuk u, aq ade la jugak cntact ngn kauu..
tp lame2, aq makin bz.. aq makin abaikan kauu.. :(
kau pulak duduk rumah jee, takde smbg blaja kt mane2..
n slalu kua masuk hospital..

hmmm.. tp still, rutin aq, kalau aq balik, msty pergi rumah kaauu.
smpai aq pn jadi rapat dgn adik kau, fariha ilyani.

makin lama, penyakit kau makin terukk..
kadang2 kau off hnset..
kadang2 kau tak balas mcj aq..
kadang2 kau tak angkat call aq..
aq tak marahh.. aq faham.. kau tak larat.. 

aq nk teman kauu, tapi aq tak mampu utk ade di sisi kauu..

awal 2011, kau admitted lagi..
utk ke berapa kali dah sebenarnye..
terlalu banyak kali kau kene admitted kt ward..
smpai tangan kau yg putih melepak tu dah lebam 
dengan suntikan doc/nurse yang amek darah..

pernah jugak kau marah sebab doc mude yg tgh 
praktikal buat kau mcm brg eksperiment dye..
yelaa, dye baru first time try.. pastu salah urat lah, kene cucuk lagi skali..
aq taww, sakit kene cucuk jarum tuu..
aq pn takut jarum.. hihih..

kau admitted kat hospital.. tapi aq nk jumpe kauu..
aq rindu kat kauu.. aq cakap ngn kau, aq nk g hospital..
tapi kau kt hospital selayang.. jauh.. macam mane aq nk pergi..
pastu kau suruh aq g ngn kak jihan.. 

kak jihan cerita macam2 pasal kauu time kitorang dalam kereta..
dye cakap, kalau ade mase, call or text kauu..
ambil berat pasal kauu,
yang kau perlu, sokongan dari org2 yg sayang kan kauu..
aq sedih gile bile kak jihan tu cakap macam tuu..
aq sayang kauuu!

time kt hospital, kau banyak diam jee..
kau dah banyak berubah..
kau yg dulu tembam makin kurus..
aq marah kau sebab kau tak makan.. tapi bukan kau taknak makan..
aq taww, tp selera kau takdee..
sbb tu bile kau mengidam pape je, family kau akan terus g belikan utk kauu..

raya hr tu pn aq tak sempat jmpe kauu. kau cuti sekejap jee.. sehari ke due hari.. 
mcm tu jee. aq tak tahu pn kau balik rumah..
kau cuti dr hospital.. hmmm.. yelaa, hospital kan dah jadi rumah kauu..

kau selalu mengadu kat aq.. kau nk balikk.. kau bosan dok hospital..
aq sedih bile dengar kau cakap macam tuu.. mane tak nyee, kau kene duduk kat ward, 
blh balik rumah sekejap2 jee..
tp tu untuk kebaikan kauu.. kalau kat hospital, ade orang jage kauu.. 
ade nurse n doc yg blh 24 jam tgk2 kan kauu..
kalau kat rumah, time mak, abah, n abang kau kerja, time a'a skola, 
sape nk jage kauu..
sabar yee..

lame aq tak cntct ngn kauu. time tu cuti midsem.. ade bbrpe hr lagi..
aq igt aq nk teman kan ko kt wad.. 

27 hrbln, aq text kauu, aq kate, 
'elin,, aq cuti.. kau nk aq tman kan kau kat hospital takk?'
tapi kau tak balas.. tak pe lahh..
msti kau tak larat kann?
takpee, aq tggu..

28 dec 2011
time tu aq tgah on9..
lpas tu tibe2 cik acah (jiran aq) panggil aq..
dye kate ade budak ni meninggal..
kak nana, anak ustazah saadiah datang bagitahu..
dye tanyee, 'along tak tahu lagi ke??'
time tu aq berdebar gilee..
pastu die cakap, kakak a'a dah takde..
TIPUUU!!!
aq tak prcyee..
takkkk!!!
elinn..

aq call mama..
aq call shafik..
aq call ain, dijah, biha..
aq text alwani, wan, etit..
 tp tetap aq tak percaya..

kau dah tinggal kan aq..
aq menangis tak brhnti.. aq sedekah kan yasin utk kauu..
lpas tu aq tertidur.. 
aq bangun, dah pkul 4..
aq keluar rumah, aq tgk cik acah pakai baju kurung dari jalan belakang.. 
cik acah cakap dye terlupa panggil aq.. tahlil pn baru je habis.. 
die suruh aq siap cepat2..
kalau sempat tgk jenazah kauu..
aq sampai je kat rumah kaau, van jenazah dah pergii.. 
aq kejam! aq bkn kawan yg baik! aq tak berhati perut.! 
aq cari mak kauu, aq peluk a'a, aq menangis dgn kak jihan..
aq terkilan sangat sbb tak sempat tatap muke kau utk terakhir kalinyaa..

biha txt aq, dye ckp, mira jgn byk nangiss..
ain pn txt jugakk, dye terkilan sbb dah lame gile tak jmpe kauu..
time kebumi pulak ade aq, liza, n sepupu aq, ika ngn noni..

elin.. aq rindu kaauuu..
aq rindu nk dengar kau cerita macam2..
aq rindu nak dengar kau cakap bahasa nogori 
*kau bgga gile bile ckp bhse nogori 9*

maaf kan aq elin..
aq tak ambil berat pasal kauu, aq abaikan kauu..
aq tak mampu jadi sahabat yang terbaik untuk kau..



elin.. thanx for being very2 best n greatest fren for me! 
thanx for keeping all my secret, pasal semua crush2 aq smpai hujung nafas kauu.. 
kau tak cerita kat siapa2 pn.. aq taw.. thnxx.. seriuss, cerita crush aq 
dari sekolah rendah sampai sekolah menengah, kau sorang je yang tahu.
thnxx, sbb slalu ade bile aq perlu kan kauu..
thnxx sbb pcye kan aq..
n thnx jugak sbb kenal kan aq dgn shafik, 
walau ape pn state hbngn kitorang sekarang nie..
thnx a lot.! 

kau kawan terbaik yang aq pernah ade!
aq sayang kauu, n tetap akan sayang kauu, sampai bile2..


buat sahabatku,
FAZLIN IZHANI BT ONN..
elin.. kehilangan kau amat dirasaii.. kau lah kawan terbaik aq.. 
semoga kau bahagia disana, sahabat..
aq sntiasa mendoakan yg terbaik utk kauu..
maafkan segala salah dan silap aq..

*hari ni 18 februari, tarikh lahirnya.
sahabat ku tak sempat pn mengecap umur 20.
kerana ALLAH lebih menyayanginyaa..