Tuesday, 31 December 2013

end year

I suppose struggle with Personal Financial Analysis now, 
tapi hati tak tenteram selagi tak luahkan perkara nie.

dah sampai penghujung tahun,
hari terakhir untuk tahun 2013.

semua orang dah sedia dengan azam baru.
tapi azam 2013 semua dah terlaksana ke cik kak cik abang sekalian?

aku pun ada azam baru! *sangat cliche*
tapi bukan azam baru yang aku nak kongsikan kat sini, 
tapi nak muhasabah diri sikit,
memikirkan segala dosa dan kesalahan yg telah dibuat,
sepanjang hidup ni umumnya dan sepanjang tahun ni khususnya.




"kalau kita berbuat dosa, 
kita perlu memohon ampun daripada ALLAH SWT
tapi jika kita berbuat salah pada manusia, 
kita perlu memohon kemaafan kepada orang tersebut sndiri."



itulah perkara paling berat sebenarnya.
dan perkara paling susah nak dilakukan.

1.kita mungkin tak bertemu lagi dengan mereka2 yang tertentu
2.kita mungkin sudah terputus hubungan dengan orang tersebut *lost contact*
3.kita tak sedar kita dah melukakan hati orang
4.kita terlalu ego untuk mengaku kesilapan kita
5.dan lain2


disini, aku, NUR AMIRAH AMANI, merendahkan ego aku yang sebelum ini setinggi langit.







MAMA, ABAH, AFIQAH, SUFI, ARIFF.
along minta maaf segala terkasar bahasa, moody tak kena masa, garang tak kena tempat, bebel tak kira masa, dan sebagainya. i can't be a perfect daughter either a perfect sister, but i'm promising myself, you guys are my priority.



SAHABAT, TEMAN, FRIENDS, BUDDIES,KAWAN, KAWAN2 SEKOLAH DUSUN TUA, KAWAN2 SEKOLAH JALIL, KAWAN2 SESERI, KAWAN2 YPC, KAWAN2 UITM MACHE, KAWAN2 GPMS, KAWAN2 ROTIBOY, KAWAN2 SWISS-GARDEN VACATION CLUB, KAWAN2 THE BAKER'S, KAWAN2 UITM PUNCAK ALAM, DAN SEKALIANNYA.
terima kasih atas segala masa yang dikongsikan, nasihat yang diberikan, idea yang dilontarkan dan sebagainya. 
maaf juga, kerana aku kadang alpa, kadang leka, kadang pentingkan diri, kadang takreti bahasa, kadang tak berperikemanusiaan, kadang terlanjur kata, kadang cepat terasa, kadang mungkin mengata, kadang aku mungkir janji, kadang menyakiti hati kamu. 

moga segala dendam tak disimpan dalam hati. 
moga persahabatan kekal sampai syurga nanti.

maafkan aku ye kawan2 :)

YANG MEMBENCI
moga dendam terlerai, moga benteng diurai, moga pergaduhan diusai, moga persahabatan termeterai.



BUAT KELUARGA TERSAYANG
terima kasih melengkapi hidupku. terima kasih sentiasa ada untukku.
maafkan segala ketidaksempurnaan ku, kamu lah segalanya bagi aku.



BUAT BEKAS KEKASIH

bekas kekasih 1 - shafik ataman
semuanya sememangnya telah berakhir, tapi maaf, maaf dan maaf.
sebab kadangkala masih bercerita tentang kamu. *bercerita dibelakangmu dikira mengumpat bukan?*
terutamanya jika aku melihat twitter, insta etc milik kamu.
aku mengaku, aku lihat kehidupanmu dari jauh, tapi tak lebih dan tak kurang.
walaupun kita dah tak berhubungan, tapi jika terlintas dihati untuk membaca blog usang nie, ikhlas kan hati awak utk maafkan saya. 

sampaikan salam dan maaf saya untuk kekasih hati awak juga, 
saya doakan, semoga kamu dan dia kekal hingga keakhirnya. 


buat bekas kekasih 2 - safwan abdul rahman
aku lagi yang salah. aku tahu. maaf, maaf dan maaf. 
kamu lelaki terbaik yang aku kenali, namun aku takmampu nak bahagiakan kamu.
bukan niat untuk mainkan perasaan kamu, bukan niat untuk jadikan kamu pelepas sepi,
tapi hati ini tak mampu untuk mencintai. 
kamu baik, terlalu baik. namun itu bukan sebab kamu perlu jadi jahat.
tak, kamu takperlu. cukuplah kamu jadi diri sendiri.
tapi jangan gusar, aku akan sentiasa ada, bila2 kamu perlu aku.
*haaaa, tapi yg smlm mntk maaf sesangat, ngntuk gila kot masa awak msj tu*


UNTUK SEMUA, TAK KIRA YANG MENGENALI MAHUPUN TIDAK
seribu kemaafan dipohon, sejuta keampunan dipinta,
aku tak mahu hidup dalam dendam dan aku takmahu ada yang berdendam.
maaf, maaf dan maaf jika ada mengata dibelakang tentang kamu, kamu dan kamu.
aku ingin sucikan hati, sebolehnya takmahu langsung anasir negatif bermaharajalela dihati.



BUAT BAKAL KEKASIH, BAKAL IMAM DAN SEANGKATAN
moga terbuka hati ini,
mencintai kamu di masa hadapan,
kita jumpa suatu hari nanti,
itupun jika berkesempatan. ^.^



sekian muhasabah diri di penghujung hari di tahun ini dari aku.










dia,
yang sentiasa mencuba 
untuk jadi yang lebih baik.






Monday, 30 December 2013

LESSON

and the lesson learnt.

jangan belajar semata-mata nak lulus exam.
jangan belajar semata-mata nak dapat dekan. 


haaa! 
dulu buat macam tu masa diploma.
lepas habis paper, subjek tu tolak tepi, tinggalkan, abaikan, lupakan.

jangan macam tu kawan2,
kita belajar bukan semata2 sebab nak lulus exam,
tapi sbb kita perlukan ilmu itu seumur hidup kita.



"Kamu kan dah ada basic masa diploma dulu.. kamu bukan dari matriks, kamu bukan dari stpm, kamu dari diploma uitm" -lecturer, 2013

"no spoon feed on degree life junior!" mr senior, 2013

"dulu kan da belajar, kau tak ingat ke?" classmate, 2013

*sigh* 

they are great, they are awesome, the are fast learner.
aku? masih berlari mengejar. 
mengejar kelajuan yang mungkin melebihi had laju kemampuan aku.

i need a booster! 
i need to buck up!

tapi aku yakin aku mampu. 
kalau kita tak yakin dengan diri sendiri, kita takkan dapat lakukannya.


cerita pasal subject,
subject that I'm taking for the current semester,



QUANTITATIVE BUSINESS ANALYSIS
THIRD LANGUAGE - ARAB III
ENGLISH FOR ACADEMIC READING
E-COMMERCE
GLOBAL MARKET PLACES
INTERCULTURAL MANAGEMENT
PERSONAL FINANCIAL PLANNING

almost semua subjek, ada kaitan dengan diploma dulu. 
sem ni, aku belajar balik operation management, account, management, marketing, it dan sudah semestinya subjek fundamental of international business.

kalaulah apa yang belajar masa diploma dulu 100% aku fahami, dan paling tak pun 80% masih dalam kepala, mesti aku boleh relaks sikit belajar degree nie.

but dont regret, its not too late. 

and the lesson learnt,
please people, dont just studying to make sure you pass the paper.
study because you need to gain knowledge for your lifetime, not just because of the grades. 

kindly reminding, 
mira amani 







Friday, 13 December 2013

DREAMS!

while sitting with a few friends while waiting for the next lecture, 
they always comes up with some 'what if' moment and 'one fine day' hopes.

yeahh, all those girly stuff, i bet you know whats the topic is all about. haha


prince charming
marriage
weddings
wedding gifts
wedding gown
honeymoon


and i'm just like *krikkrik* 

errr, dari dulu lagi aku bukan a type of person yang pandai share my dreams, my hope with others. i love to keep it to myself and if it is something that i can achieve it by myself, i will try my best to reach it. 

but yes, dream about the marriage, of course i can't reach it by myself. i have to find the right one first. my soulmate, my imam, my only one.

tapi after a few guys breaking my heart, yeah, apparently i'm the one who break one of them's heart, but he killing me with his attitude *sigh* okay. let's stop talking about that. haha

and now, i'd realize that i don't have that special feelings toward any guys anymore. i'm thinking of there are sooo much things for me to figure out especially towards myself, my future, my families, my friends and all peoples around me.

yes, i do liking someone right now. but i don't feels any hard feelings. it's a crush anyway. i love to looks at his smile and stalking his twitter :P

yes, i do close with someone right now. he's approaching, but i don't feels the sparks. but talking with him is like i'd know him for years, padahal baru je kenal sebenarnya. 

yes, i love making friends. so that i will know many traits of peoples. saya suka memerhati. dan saya tak mudah membenci, walau seteruk mana pun perangai orang yg saya kenali tu.

rather than LOVE, i'd prefer to make myself busy with study (currently a 2nd year student) , my family - keluarga bahagia haji noordin and also che mah family, my friends here and there, and my society, International Business Society and also GPMS. 

rather than chasing love, i'd prefer to chase my dream! 

i'm afraid of height. hehe. saya menangis masa naik cable car dekat langkawi masa darjah 5 dulu. hehe. it's freaking height and i'm so gayat. hahaha

but i don't care! i want to try this! one time for my whole life pun jadilah.


HOT AIR BALLOON! 




before i'm married, i want to make sure that my parents steps their foot here. yes. Kota Suci Mekah. and i really hope this dream will comes true. 



yeah, what for being an International Business student if you do not know the world?

i would like to travel all around the world. knowing other people's culture, learning their language, visiting their interesting places. i'd love to. :D 

what? for shopping purpose? no, that is so not amirah amani. no, i'm not a shopper. i just buy things when i think it necessary and i would never let my account falls into zero. :)







duhhh! chase your dream lah babe! yeah, it just a dream, and it won't come true if you don't put any effort on it! 

if you don't find any way, just create one.
don't make things miserable.

just keep on living! 




Saturday, 9 November 2013

.women.ladies.girls.

hi girls and guys!

lets jump into the topics.

i wanna spill out about, 
'women are complicated'

who agree with me, please puts your hands up! 



hahaha.


why I'm saying that?
because me too complicated. 


okay, lets talk about this.

girls always fall for boys for some purposes.
and there is so much way of they liking boys.
haha




LIKE can be used to express a feeling of attraction between two people, 
weaker than love and distinct from it in important ways.
 It does not necessarily imply a romantic attraction




CRUSH is a burning desire to be with someone who you 
find very attractive and extremely special.



.
It can refer to an emotion of a strong attraction and personal attachment
Love as a general expression of positive sentiment (a stronger form of like
is commonly contrasted with hate (or neutral apathy); as a less sexual 
and more emotionally intimate form of romantic attachment, 
love is commonly contrasted with lust.



HAH! that's the definition that comes from a girl.


" i'm sorry, i like you but i can't love you. i think its over between us "
" girls, i'm only crush on him. that doesn't mean i'm in love with him laaaa "
" i like him! yeahh, i have a boyfriend, so what? its not like i want have him for my entire life. i just like to see his face, his smile, blablabla "


everything is done with reasons and have purpose of it.



but it differ with guys. 

okay,
actually this is only my point of view.
i don't know whether it is right or wrong. haha

when a guy likes you, he wants you.
when he gets you, he will loves you.
when he loves you, he will be yours.
FOREVER AND EVER! maybe! 


that's for guy.
it's easy.
when he really wants it, he will try his best to get it. 
am i right? hehe.


that's all! 



 *enjoy your weekend*









Thursday, 10 October 2013

hidup


here i am, 
furthering degree in UiTM Puncak Alam.

Bachelor of Business Admin (honours) 
International Business.

Alhamdulillah,
I'd made a step forward.

InsyaAllah,
I wish I can grad with flying colours.

forget all the unfinished love story.
forget all the tears and sadness before.
forget all the egoistic people who always think they the only one that right.

here, the new me,
with a new spirit,
with a new hopes.


finding a new love?
maybe not.
but can't avoid myself to have a crush. ^.^

i don't think its wrong for me to have a crush, isn't?

back to school years,
i do had a crush with a boy with the name AA,
and because of he is the student from the 1st ranking class,
I do wish I can get into that 1st rank class also.
and proved, I got straight A's for my PMR 
but he was not. :P

ahhaaa, 
forget the first crush,
but still, if there's time, I do want to thanks him,
for giving me support without he realize
and it do change my life. 


duhhh,
what a nonsense story I'd make up here.
haha. 


end of the story,
it's me, 


Nur Amirah Amani.
I'm turn into a new me,
and to all peoples from the past and presents,
I do seek forgiveness from you guys for all the wrong done, 
the harsh and the mistakes that i'd done before.

forgive me,
and do pray for me to lead my life happily and successfully.

I'm not focusing on anybody,
but I do mean everybody.

sincerely, 
Mira Amani.







Wednesday, 2 October 2013

keliru

aku keliru.
ketiadaan dirasai kehilangan,
kehilangan mengajar erti kerinduan.

aku keliru.
tiada dia buat aku rasa perlu,
ada dia buat aku rasa mahu.



sayang , ya.
cinta , entah.

tapi aku perlu bahu,
yang selalu ada tika perlu.

dan aku ingin kata,
yang sentiasa memberi semangat tika duka.

dia lengkap,
dia memahami,
dia menerima seadanya.

aku.
ya, aku yg sentiasa menidakkan.

andai kubiar,
dapat lagi kah aku jumpa yang sepertinya?

Ya Allah,
aku buntu,
aku keliru
bantulah aku.

bukalah pintu hati aku untuk cinta,
andai dia benar untukku.




















i'd forget where did i put the key of my heart.





Sunday, 21 July 2013

batas berkawan

assalamualaikum,

emm, tak rasa nak tulis banyak, 
sekadar nak sampaikan apa yang tersirat dalam hati.




lelaki dan perempuan, boleh kah berkawan?
kawan dah sah2 la boleh kan..
tapi bestfriend, boleh ke?
with no hard feelings.
sebab orang kan selalu kata, 
lelaki dan perempuan tak boleh berkawan baik, 
sebab salah seorang daripada mereka akan terjebak dengan C I N T A .

tapi for me, 
sure do! 

saya sendiri pun ada few boy bestfriend, 
and we can be friend with no hard feelings pun! 

FAKHRUL HADI

RAIS TARMIDZI

AZROL AFENDY

NAJMUDDIN

AMIRUL ASHRAFF



juz mentioning a few.

okay, kepada kawan lelaki,
*bukan mereka yg dimention diatas*
 awak yg kata nak jadi kawan saya,
awak perlu tahu batas berkawan.

i'm just giving some DO's and DON'Ts utk awak kalau nak kawan dengan saya.
itupun kalau awak care lah kan?



1. Don't get jealous with who I befriend with - kawan tak pernah cemburu jika ada kawan dia have many friends and even boyfriend, even lelaki itu kawan awak sendiri, berkawan tak salah kan?

2. Awak boleh tegur saya, bukan kongkong hidup saya.

3. Don't be too sweet with me, because even the sweetest chocolate expires. because sweet things will make me high and fly to the moon. 

4. Jangan say NO if saya nak keluar dengan mana-mana lelaki. saya tahu awak risau, tak perlu lah halang, cukup sekadar bertanya. 

5. Don't get jealous of benda tak hidup. Saya tidur peluk bear pun awak nak jealous.

6. Jangan buat saya rasa awak tu milik saya and vice versa. Sebab perkara itu takkan terjadi *menurut awak lah*

dah semua jangan, kali ni, saya nak mintak tolong pulak,

7. Kawan, tolong saya lupakan cinta lama saya. Saya dah penat mengharap, even dia tak pernah pun beri harapan.


itu je kot. 

awak, cemburu tanda sayang, jangan cemburu kalau tak sayang. 



out of topic sekejap.
*my bebigal, mai kata: mira, why should you kept missing and loving him even after he treat u badly? *
and i just dont have any answer of it. 
biar masa menentukan.
aku tak pernah paksa diri aku untuk jatuh cinta, 
so aku takkan paksa diri aku untuk buang cinta tu.
aku nak buang cinta , bukan orangnya. 






to all BFF,
thanks for always be there whenever i need youuu! 
thanks for making me strong when i didnt have the strength to. 

*KAKSHILA*MUMAI*AIN*ECHA*YANA*ATEN*BEARDAH*ABY*RAIS*YOE*ADI*
















sincerely,
B O N E K A :D

Wednesday, 17 July 2013

pengorbanan

.tekanan.

berbagai perkara difikirkan,
mencari tempat untuk meluahkan.

ahhhh! 
tak guna semua itu,
kau meluahkan, tak ada penyelesaian yang kau dapat,
hanya sekadar berkongsi dan menagih simpati.


penyelesaian tetap di tangan kau sendiri.

demi adik2,
demi angah , abang dan iskandar,
wajarkah aku berkorban?

wajarkah aku kuburkan seketika segala impian dan angan2,
hingga tiba satu masa kelak?

abah dan mama sudah pasti tak setuju,
tapi aku tak sanggup hadapinya.

the picture of my family,
taken 2 years ago, masa wedding my cousin, Alang Ijat & Kak Syaza.



.iskandar & mama.




masa depan mereka lebih penting bagiku.
tentang aku?
masih boleh direncana lagi.

aku buntu.
aku celaru.
hanya pada-Mu Allah tempat ku mengadu.
bantulah aku.




just smile,
mira amani.
save the pain, 
smile like nothing happen.
let it fake, as long as you can be strong.  





Monday, 1 July 2013

SIMPATI


kenapa aku tak bahagia macam orang lain?

kenapa Allah uji aku sampai macam ni sekali?

kenapa hidup aku susah?

kenapa?

kenapa?

kenapa?



selalu kan orang tanya macam tu.. 

tapi kau kena ingat, bahagia tu tak datang sendiri..kita yang cari..

it's the way you lead your life.

orang yg miskin, boleh bahagia.

orang yg susah pun boleh bahagia.

orang yg kaya tak semestinya bahagia. 

orang yg in relationship pun tak semestinya bahagia.

orang dah kahwin pun boleh gaduh.



kadangkala,
orang yang cakap macam tu sengaja nak tagih simpati.
dia perlukan perhatian.

tapi kalau terlalu banyak simpati yang kau tagih,
bukan perhatian yang akan kau dapat.
tapi sebenarnya kau merendahkan martabat kau sendiri.

orang akan hilang hormat pada kau. 
sebab kau menjaja cerita kau sendiri demi perhatian yang kau perlukan.


ingat, 
maruah kau di tangan kau sendiri.
jangan di rendahkan kerana kau adalah sesuatu yang bernilai.

bahagia kau akan kau jumpa,
bila kau berhenti mengejar kepedihan dan kedukaan.
semuanya terletak di tangan kau sendiri.


p/s:
jangan merendah diri melihat kebahagiaan orang lain, 
jadikan ia titik tolak utk kehidupan kau sendiri.
jangan berbangga diri melihat kesusahan orang lain,
jadikan ia sebagai panduan supaya kau jadi lebih baik.


Sunday, 2 June 2013

TAJAM




orang kata kata2 tu tajam,
diumpamakan seperti mata pedang.




tajamnya tusukan pedang, boleh membunuh.




tajamnya kata-kata, boleh melukakan hati. 
bisanya menusuk dan menghiris hati.





maaf.
kata2 aku kadang berbisa.
dan melukakan.



kelukaan kerana dikhianati menjadikan aku sebegini.
tak lagi menghiraukan perasaan yang lain.




i'd never hate you budak setan.
but i'm angry with you.



i can't kill you with swords,
so i hurt you with my words.



supaya awak juga rasa betapa sakitnya.
dah bernanah luka di hati saya.
sakit nya takkan hilang.
parutnya tetap akan ada.

tetap,
.saya takmampu membenci awak.