Tuesday, 31 December 2013

end year

I suppose struggle with Personal Financial Analysis now, 
tapi hati tak tenteram selagi tak luahkan perkara nie.

dah sampai penghujung tahun,
hari terakhir untuk tahun 2013.

semua orang dah sedia dengan azam baru.
tapi azam 2013 semua dah terlaksana ke cik kak cik abang sekalian?

aku pun ada azam baru! *sangat cliche*
tapi bukan azam baru yang aku nak kongsikan kat sini, 
tapi nak muhasabah diri sikit,
memikirkan segala dosa dan kesalahan yg telah dibuat,
sepanjang hidup ni umumnya dan sepanjang tahun ni khususnya.




"kalau kita berbuat dosa, 
kita perlu memohon ampun daripada ALLAH SWT
tapi jika kita berbuat salah pada manusia, 
kita perlu memohon kemaafan kepada orang tersebut sndiri."



itulah perkara paling berat sebenarnya.
dan perkara paling susah nak dilakukan.

1.kita mungkin tak bertemu lagi dengan mereka2 yang tertentu
2.kita mungkin sudah terputus hubungan dengan orang tersebut *lost contact*
3.kita tak sedar kita dah melukakan hati orang
4.kita terlalu ego untuk mengaku kesilapan kita
5.dan lain2


disini, aku, NUR AMIRAH AMANI, merendahkan ego aku yang sebelum ini setinggi langit.







MAMA, ABAH, AFIQAH, SUFI, ARIFF.
along minta maaf segala terkasar bahasa, moody tak kena masa, garang tak kena tempat, bebel tak kira masa, dan sebagainya. i can't be a perfect daughter either a perfect sister, but i'm promising myself, you guys are my priority.



SAHABAT, TEMAN, FRIENDS, BUDDIES,KAWAN, KAWAN2 SEKOLAH DUSUN TUA, KAWAN2 SEKOLAH JALIL, KAWAN2 SESERI, KAWAN2 YPC, KAWAN2 UITM MACHE, KAWAN2 GPMS, KAWAN2 ROTIBOY, KAWAN2 SWISS-GARDEN VACATION CLUB, KAWAN2 THE BAKER'S, KAWAN2 UITM PUNCAK ALAM, DAN SEKALIANNYA.
terima kasih atas segala masa yang dikongsikan, nasihat yang diberikan, idea yang dilontarkan dan sebagainya. 
maaf juga, kerana aku kadang alpa, kadang leka, kadang pentingkan diri, kadang takreti bahasa, kadang tak berperikemanusiaan, kadang terlanjur kata, kadang cepat terasa, kadang mungkin mengata, kadang aku mungkir janji, kadang menyakiti hati kamu. 

moga segala dendam tak disimpan dalam hati. 
moga persahabatan kekal sampai syurga nanti.

maafkan aku ye kawan2 :)

YANG MEMBENCI
moga dendam terlerai, moga benteng diurai, moga pergaduhan diusai, moga persahabatan termeterai.



BUAT KELUARGA TERSAYANG
terima kasih melengkapi hidupku. terima kasih sentiasa ada untukku.
maafkan segala ketidaksempurnaan ku, kamu lah segalanya bagi aku.



BUAT BEKAS KEKASIH

bekas kekasih 1 - shafik ataman
semuanya sememangnya telah berakhir, tapi maaf, maaf dan maaf.
sebab kadangkala masih bercerita tentang kamu. *bercerita dibelakangmu dikira mengumpat bukan?*
terutamanya jika aku melihat twitter, insta etc milik kamu.
aku mengaku, aku lihat kehidupanmu dari jauh, tapi tak lebih dan tak kurang.
walaupun kita dah tak berhubungan, tapi jika terlintas dihati untuk membaca blog usang nie, ikhlas kan hati awak utk maafkan saya. 

sampaikan salam dan maaf saya untuk kekasih hati awak juga, 
saya doakan, semoga kamu dan dia kekal hingga keakhirnya. 


buat bekas kekasih 2 - safwan abdul rahman
aku lagi yang salah. aku tahu. maaf, maaf dan maaf. 
kamu lelaki terbaik yang aku kenali, namun aku takmampu nak bahagiakan kamu.
bukan niat untuk mainkan perasaan kamu, bukan niat untuk jadikan kamu pelepas sepi,
tapi hati ini tak mampu untuk mencintai. 
kamu baik, terlalu baik. namun itu bukan sebab kamu perlu jadi jahat.
tak, kamu takperlu. cukuplah kamu jadi diri sendiri.
tapi jangan gusar, aku akan sentiasa ada, bila2 kamu perlu aku.
*haaaa, tapi yg smlm mntk maaf sesangat, ngntuk gila kot masa awak msj tu*


UNTUK SEMUA, TAK KIRA YANG MENGENALI MAHUPUN TIDAK
seribu kemaafan dipohon, sejuta keampunan dipinta,
aku tak mahu hidup dalam dendam dan aku takmahu ada yang berdendam.
maaf, maaf dan maaf jika ada mengata dibelakang tentang kamu, kamu dan kamu.
aku ingin sucikan hati, sebolehnya takmahu langsung anasir negatif bermaharajalela dihati.



BUAT BAKAL KEKASIH, BAKAL IMAM DAN SEANGKATAN
moga terbuka hati ini,
mencintai kamu di masa hadapan,
kita jumpa suatu hari nanti,
itupun jika berkesempatan. ^.^



sekian muhasabah diri di penghujung hari di tahun ini dari aku.










dia,
yang sentiasa mencuba 
untuk jadi yang lebih baik.






Monday, 30 December 2013

LESSON

and the lesson learnt.

jangan belajar semata-mata nak lulus exam.
jangan belajar semata-mata nak dapat dekan. 


haaa! 
dulu buat macam tu masa diploma.
lepas habis paper, subjek tu tolak tepi, tinggalkan, abaikan, lupakan.

jangan macam tu kawan2,
kita belajar bukan semata2 sebab nak lulus exam,
tapi sbb kita perlukan ilmu itu seumur hidup kita.



"Kamu kan dah ada basic masa diploma dulu.. kamu bukan dari matriks, kamu bukan dari stpm, kamu dari diploma uitm" -lecturer, 2013

"no spoon feed on degree life junior!" mr senior, 2013

"dulu kan da belajar, kau tak ingat ke?" classmate, 2013

*sigh* 

they are great, they are awesome, the are fast learner.
aku? masih berlari mengejar. 
mengejar kelajuan yang mungkin melebihi had laju kemampuan aku.

i need a booster! 
i need to buck up!

tapi aku yakin aku mampu. 
kalau kita tak yakin dengan diri sendiri, kita takkan dapat lakukannya.


cerita pasal subject,
subject that I'm taking for the current semester,



QUANTITATIVE BUSINESS ANALYSIS
THIRD LANGUAGE - ARAB III
ENGLISH FOR ACADEMIC READING
E-COMMERCE
GLOBAL MARKET PLACES
INTERCULTURAL MANAGEMENT
PERSONAL FINANCIAL PLANNING

almost semua subjek, ada kaitan dengan diploma dulu. 
sem ni, aku belajar balik operation management, account, management, marketing, it dan sudah semestinya subjek fundamental of international business.

kalaulah apa yang belajar masa diploma dulu 100% aku fahami, dan paling tak pun 80% masih dalam kepala, mesti aku boleh relaks sikit belajar degree nie.

but dont regret, its not too late. 

and the lesson learnt,
please people, dont just studying to make sure you pass the paper.
study because you need to gain knowledge for your lifetime, not just because of the grades. 

kindly reminding, 
mira amani 







Friday, 13 December 2013

DREAMS!

while sitting with a few friends while waiting for the next lecture, 
they always comes up with some 'what if' moment and 'one fine day' hopes.

yeahh, all those girly stuff, i bet you know whats the topic is all about. haha


prince charming
marriage
weddings
wedding gifts
wedding gown
honeymoon


and i'm just like *krikkrik* 

errr, dari dulu lagi aku bukan a type of person yang pandai share my dreams, my hope with others. i love to keep it to myself and if it is something that i can achieve it by myself, i will try my best to reach it. 

but yes, dream about the marriage, of course i can't reach it by myself. i have to find the right one first. my soulmate, my imam, my only one.

tapi after a few guys breaking my heart, yeah, apparently i'm the one who break one of them's heart, but he killing me with his attitude *sigh* okay. let's stop talking about that. haha

and now, i'd realize that i don't have that special feelings toward any guys anymore. i'm thinking of there are sooo much things for me to figure out especially towards myself, my future, my families, my friends and all peoples around me.

yes, i do liking someone right now. but i don't feels any hard feelings. it's a crush anyway. i love to looks at his smile and stalking his twitter :P

yes, i do close with someone right now. he's approaching, but i don't feels the sparks. but talking with him is like i'd know him for years, padahal baru je kenal sebenarnya. 

yes, i love making friends. so that i will know many traits of peoples. saya suka memerhati. dan saya tak mudah membenci, walau seteruk mana pun perangai orang yg saya kenali tu.

rather than LOVE, i'd prefer to make myself busy with study (currently a 2nd year student) , my family - keluarga bahagia haji noordin and also che mah family, my friends here and there, and my society, International Business Society and also GPMS. 

rather than chasing love, i'd prefer to chase my dream! 

i'm afraid of height. hehe. saya menangis masa naik cable car dekat langkawi masa darjah 5 dulu. hehe. it's freaking height and i'm so gayat. hahaha

but i don't care! i want to try this! one time for my whole life pun jadilah.


HOT AIR BALLOON! 




before i'm married, i want to make sure that my parents steps their foot here. yes. Kota Suci Mekah. and i really hope this dream will comes true. 



yeah, what for being an International Business student if you do not know the world?

i would like to travel all around the world. knowing other people's culture, learning their language, visiting their interesting places. i'd love to. :D 

what? for shopping purpose? no, that is so not amirah amani. no, i'm not a shopper. i just buy things when i think it necessary and i would never let my account falls into zero. :)







duhhh! chase your dream lah babe! yeah, it just a dream, and it won't come true if you don't put any effort on it! 

if you don't find any way, just create one.
don't make things miserable.

just keep on living!