Thursday, 30 May 2013

BOSAN

.bosan.

dah sebulan lebih dekat rumah

ulang2 buat benda sama setiap hari.

pagi2 sidai kain, 
tgh hari masak,
petang angkat kain,
kemas rumah.

baking?
sudah.
merayau?
kadang2.
joging?
ade jugak, tapi geng dah busy, bpe hr dah asyk tak jadi je joging.

nak melepak pun tak syok, 
kt taman perumahan ni takde geng.
ramai lelaki je.
yg perempuan, either kecik lagi or dah besar sangat (dah kawin la maksudnye)

bosan taw duduk rumah.
macam takde oksigen. haha.
pandang batu je.

dah la aku ni plak jenis yang tak reti nak duduk diam. 

lagi sekali, bosan.

itulah entry kali nie.
nak baca pn naik bosan da.

haha. 
bye! 

Thursday, 23 May 2013

girls day out

oh yeahhh! 
today is the girls day out!
errr, yeahh, include mama.
haha

mama, angah, the twins and me.
the twins is my cousin, anis nabilah and anis najihah.


reason keluar hari ni sebenarnya,
sebab angah nak amek suntikan hpv kt jln raja laut.
so dah alang2 keluar, mama ajak pergi jalan2 sekali.
then kitorang ajak lah the twins sekali. 



haaa, masa ni kitorang kebosanan.
sambil tunggu angah buat suntikan hpv tuu. 

anis najihah & me.


mama & anis nabilah

the twins yang gedik! 
even baru je form 1,
tapi kaki jalan, sekepala ngan aku.
haha. up-to-date dengan latest fesyen pulak tuu.
seronok shopping ngan dorang.

mama & angah dah tak larat nak jalan,
kitorang still round2 lagi.
pergi mana tadi? 
SOGO, JALAN TAR, MASJID JAMEK.

nanti kak mira dah kerja,
kita keluar shopping lagi.
kak mira belanja. haha. 

sakan gelak

 jadi model pun bolehhh.



lunch time! 



budak poyo konon banyak shopping. haha. 




me with the twins.
the left is najihah, and the right one is nabilah. 




the speaky one is my angah, afiqah amani.


dari pagi orang pergi kerja kitorang keluar,
sebab tumpang acu pergi kerja,
then balik pun time orang balik kerja, 
sebab tumpang acu jugak.
hihi

yang seronok nye bukan shopping,
tapi spending my time with them.



yeahhh, my cousins, uncles and aunts tinggal tak jauh dari rumah aku.
and itu bukan buat kitorang 'tak berkembang',
tapi itu yg buat kitorang rapat and treat each others not like a cousins,
but just like a sisters and brothers.

and proudly said, 
i have 12 sisters, 14 brothers! 



by me,
amirah amani  

dumb


guys 
always dumb when it comes to love! 




why i said like that? 

entah!

based on 
my experience, 
my surrounding.


sebab awek,
sanggup buat macam2.


lautan api sanggup direnangi.
hujan lebat & banjir kilat sanggup diredah *yg ni pernah jadi kt aku*
kelas pun sanggup die ponteng *yg ni aku berapi gila, ada lah someone ni sanggup ponteng kelas 2 hari sbb nak balik n sambut birthday awek. siapa? adalah someone nie, tapi aku bukan cakap pasal budak setan tuh* 
segala kawan baik sanggup diketepikan.


dah merapu2 dah aku nie.
haha


eh,
ada yang terasa?
it's up to u. huhu

my words kan?
so it's up to me! haha


suka hatilah nak cakap apa2 pun.
sapa suruh baca?
bhahaha
*bapak evil aku sekarang* 

okbai! 

mira amani
the feelingless girl ;P 

Saturday, 18 May 2013

pengharapan

merindu.
salah kah merindu?

merindu orang yang tak sepatutnya.
biar lah, asalkan aku tak ganggu hidupnya. 
hidupnya yang kini bahagia.
dengan si dia yang lebih faham segala isi hatinya, 
mungkin gadis itulah soulmate-nya.

aku redha.
aku terima.
aku ingin lari.

kerana sakit yang ku rasa bila lihat dia yg ku cintai mencintai yang lain.

untuk dia yang telah ku lukai,
bukan bekas kekasih ku itu punca hubungan kita terlerai,
tapi CINTA puncanya.

aku tak mahu mencintaimu atas dasar simpati.
aku tak mahu terus mencintamu dengan kepura-puraan.
kau berhak untuk yang lebih baik.

cinta yang lama?
si budak setan.
aku mungkin masih mengharap, 
tapi aku harus terima hakikat.

aku lari.
aku tak mahu tahu.
aku deactive kan semua laman sosial.
kerana aku tak mahu tahu apa2 tentang kamu.
kerana ia menyakitkan aku.

tapi khamis yang lalu, aku terbuka laman sosial aku,
dan aku ter'stalk' akaun si budak setan.
melihat si dia bahagia.



hummm. 
aku menangis.
tahu kenapa?

kerana teringatkan dia.
pertemuan terakhir kami.
si dia memberi aku harapan.
harapan yg cinta akan menjadi milik kami semula.
mungkin satu hari nanti.

aku nampak bodoh kerana percaya.
tapi kau juga, ya, kau yg membaca ini,
mungkin akan terbuai bila si dia yang kau cinta,
mengungkapkan kata manis yang membuai perasaan.

*will you marry me?*
*sy jatuh cinta dengan awak sekali lagi*
*kite beli baju raya kaler sama ye?*
*kalau satu hari nnti kita brsama semula.....*
*berhentilah buat sy cemburu!*

itulah antara apa yg diperkatakan oleh si budak setan.

si cupcake red velvet menjadi saksi pertemuan itu.


sakit berhadapan kebahagiaan si dia.
malu berhadapan kawan2 dia.
kerana macam aku yg menagih, sedangkan dia lah puncanya.



btw, 
dah jumpa kunci laci.
menjadikan diari2 lama peneman hari.
tersenyum kembali membaca detik2 indah.
2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012.

aku tak harus hidup dengan kenangan.
aku perlu menempuh masa depan.

aku harus kuat.
aku harus penuhi masa senggang.
agar tak selalu aku memikirkan.

PERAK,

KEDAH, 


nantikan kehadiran aku. 






Monday, 13 May 2013

aku tak percaya cinta!

hey! 
miss me olredy? haha. perasan! 

just read one blog just now.
and i'm laughing alone.



what i feel is like he was talking to me, especially about 
'tip survive and taknak sedih bila putus cinta/break up'


been dump! 
haha.
for the second time.
kenapa tah tak jugak serik2,
padahal tahu perangai dia macam mana, since zaman sekolah lagi.
tak pernah nak berubah perangai dia tu.
tapi tetap jugak percaya kt dia.
tu lah kuasa cinta, kan?






tapi betul jugak apa yg blogger 'the other khairul' tu tulis,
'well, even korang setia macam mana sekalipun, 
lelaki mungkin akan dump korang semua. 
biasalah, lelaki kan kaum penyayang. 
kasih sayang dorang terlampau banyak untuk dicurahkan pada seorang gadis je!'

nampak tak pemurah kat situ?
huh.
dats y jugak lah poligami tu wujud kot. 


aku?


sekarang?
aku tak percaya cinta! 



haha. 
malas lah nak involve dengan benda yg melibatkan perasaan ni.
just wanna enjoy my life happily,
kawan ngn semua orang.

tapi kadang2, payah jugak jadi natural,
sbb bila jadi diri kita sendiri, kadang2 orang mudah jatuh hati dengan kita.
bila kita hipokrit, pun tak boleh jugak. 

kadang2 aku rasa aku terbatas nak buat apa yang aku nak.
sebab apa? 
bukan aku nak cakap aku ni market ke ape, 
tapi aku takut lelaki akan jatuh hati pada aku, 
and aku tak boleh nk balas cinta dorang.


ingat senang ke nak cari lelaki yg nak berkawan rapat ngn korang tanpa ada romantic feelings?
payah dohh! 



kalau ada siapa2 yg terasa tu, aku mintak maaf banyak2..
korang tetap besfren forever aku.
aku tak  boleh nak paksa perasaan.

mungkin detik yg paling korang nanti kan,
satu hari aku jatuh cinta pada salah sorang antara korang.


entah.
masa depan unpredictable.

aku? 
aku nk enjoy life aku selagi boleh.
dengan family, kawan2, cousins, uncles, aunts and so on. 


dont fall in loves with good memories,
but lets fall in love with better future.


cinta?
biar lah datang ia dengan sendiri.
aku tak mahu lagi mengejar cinta.
kerana yang aku dapat hanya kepenatan yang tak dihargai. 

and satu peringatan,
dont accept loves when you're just lonely,
but when you're really need him/her to spend ur life with
dont say love when you want to say it,
but when you do confident and know what you really want in ur life. 

and utk awak, 
ye awk,shafik.
dengar lagu relakan jiwa-hazama 
&
 bahagiamu deritaku-hafiz.
for you.

lepaskan aku dari sangkar hatimu.
aku tahu, bukan aku yang kau mahu.




the girl that always try the best 
to be a strong lady.
mira amani

Wednesday, 8 May 2013

untuk dia

awak,
saya masih menanti awak..

kenapa ye?

sebab saya masih berpegang pada janji.
janji awak yg satu,
yg dah berulang kali awak ungkapkan pd saya.

"sejauh mana pun saya pergi, senakal mana saya dgn org lain,
satu hari, saya akn balik pada awak jugak..
awak future wife saya" 

janji itu.
aku tak tahu lah sama ada ia hanya omongan kosong,
atau masih lagi sebuah janji..


everybody said i'm fool enough for still believe in you.
sedangkan berkali dah hati ni terluka disebabkan awak.


ada satu masa aku yakin dengan apa yang aku lakukan,
tapi berulang kali juga, pendirian aku goyah disebabkan kau.


cinta pertama mungkin ya amat sukar dilupakan.
tapi bila ia juga merupakan cinta pandang pertama, 
ia lebih sukar untuk di campak jauh dari kisah kehidupan.


nak aku flashback macam mana aku blh jatuh cinta dengan kau?


tak perlulah,
cukuplah aku katakan kat sini, 
aku jatuh cinta pandang pertama dengan kau sejak 2006,
yee, sejak tingkatan 2 lagi.
bukan aku nak katakan cinta aku agung , or else, 
tapi sehingga hari ni,
takde siapa yg berjaya curi hati aku selain kau. 


dah,
aku dah cuba nak lupakan kau,
macam mana? 
aku cuba terima orang lain.
tapi aku silap.
sebab orang lain tu hanya jadi batu loncatan yg tak membawa apa2 makna.


kau,
tetap kau yg aku inginkan.

dari dulu hingga sekarang.
aku kalah dengan pandangan mata kau
aku kalah dengan manisnya mulut2 kau
aku kalah dengan permainan kata2 kau


bukan aku tak cuba lari dari kau,
aku dah cuba, tapi 
makin aku lari, makin aku dihantui bayang kau.


aku tak salah kan kau, sbb kadang2 aku yg mencari kau.
tapi, kau terus-terusan memberi harapan.
buat aku terus menanti.

pernah sekali aku bertanya,
M : awak, kenapa awk tak cakap je kt saya, 'mia pergi la, fik dah bahagia sekarang, fik tak perlu mia lagi' 
F : gile! mane blh sy nk ckp mcm tu kt awk!


M : awk, sy dgn die, tapi sy tak rasa hati saya ada pada dia yg baru
F : laaa, sy lupe laa, hati awak ada kt sy lagi laa..sbb tu la hati awk tkde kt die

F**K

duhhh!
then what else?!

ahhhh, 
sudah lah..
malas nk ckp byk lagi,
satu je sy nk ckp,
sy msih berpegang pada janji yg satu tu.

sekarang? 
awak berhak dengan hidup awak, cari lah bahagia awak,
tapi saya tetap akan ada kat sini,
waiting for you, till i'm tired of waiting.

kalau satu hari nnti sy ada jumpa someone,
jgn tagih cinta saya macam awak dah buat sblm nie.

bila awak buai saya dgn kata2 cinta sedangkan ada insan yg brtakhta dlm hati awak.. 

awk boleh buat sy menangis,
ye awak je yg blh buat sy menangis,
air mata ni selalu mengalir sebab awak je.
awk boleh buat sy senyum,
tak kira masa , awk thu mcm mana nk ceriakan saya,
dgn awak je sy mmpu senyum tanpa henti.
tapi satu yg awak tak boleh buat, 
awak tak boleh buat saya berhenti merindui awak.

saya takkan berhenti,
selagi sy msih berpegang pd jnji saya yg satu.

-mia-
you take my soul away then you left me hanging on

sy tak suruh awak buat apa2,
sy cuma nk ckp, sy tetap akan tggu.

Tuesday, 7 May 2013

kampung saya; DUSUN TUA

PRU13
GE13


aku bukan nak cerita pasal keputusan pilihanraya
aku bukan nak cerita pasal politik
tapi aku nak cerita pasal aku :) 


melibatkan diri dengan pilihanraya + berkempen hr tu buat aku merasa suasana kampung kat sini, Dusun Tua.

okay, aku pernah suarakan hasrat hati *cheewah*
pada my Ex dlu,
'i wish in future, my hubby is someone yg ada kampung'

sbbnye aku tak merasa suasana kampung di kampung aku.
mana tak nye, tggal kt Langat ni haa, 
rumah atok blah mama, 1.5km je dari rumah
rumah nenek blah abah plak, kt Semenyih, 30-40 minit je dari rumah. 
and both atok n nenek blah mama n abah dah takde.
al-fatihah.

tapi kenal dgn dorang ni, buat aku happy sangat2.
dgn masing2 yg gila2, 
ckp bhsa kampung,
ntah.
tak leh nak describe.

aku plak paling muda 
memang dorang semua kakak2 akulah.

ni mereka! 



kak as, kak echah, kak shima, kak siti, kak ekin n tak lupa, uda :) 
(kak ijah takde dlm gmbr)

ohhh , lupa, 
yee, kami sokong BN :) 




perangai adik2 manja aku terserlah bila kakak2 aku protect aku bila ada mamat kacau or ngorat aku. haha


paling tak tahan, 
bila ada sorang mamat ni tackle aku, 
dorang akan bawak aku lari and kata, 
"mira, kalau yang second ni akak2 semua tak setuju, tapi kalau yg 1st tu, kitorang okay"
"eh, taknak lah yg 1st tu kak, bkas laki orang..ahaha"
tapi akak2 aku tak tahu muncul nya yang ke3..
tapi yg ke3 tu kacau2 tapi takut2.. 
die kate, "takut aku, bapak die ade kt depan tu"

hahah.
yelaaa, 
dah nama pun tgh pilihanraya, 
and abah pun mmg orang kuat politik jgk.. 
sah2 abah ade.. 


hihi.
merasa jugak lah ada kakak, walau pun sekejap.

tapi kak ekin ngn kak ijah ni, 
time kecik2 dlu pun aku dah rapat ngn dorang.
sbb nye makmok (makcik dorang) babysitter aku masa aku belum skolah dlu.
so asal aku g rumah makmok je, mesti aku maen ngn dorang.
zaman kanak2 lah katakan... hehe

lagi satu cerita, 
aku tak kenal sangat orang2 kampung nie.
mana taknya, keje terperap je dalam rumah.
lpas tu form 4 n form 5 , sekolah kt KL,
asrama penuh plak tuu.

masuk U plak, terperuk jauh kt UiTM Kelantan.
mmg orang tak kenal mana lah aku en..

pergi2 perjumpaan, masing2 tanya, 
"kau anak sapo?"
"anak ina, anak awi"
"ohhh, ylaaa, muka ina haaa
takpun,
"dah bosar dah anak inaaa..."
"tak lama lagi menantu lah si ina , dah anak daro dah haaa.."

haha.. kelakar.
nampak sangat aku tak market kat sini ;P 


lastly, 
aku seronok hidup dalam suasana kampung,
to my dear future husband,
slh satu ciri yg diperlukan,
anda perlu ada kampung. haha.
kempunan nak ada kampung dah aku niee --,













yang ni kakak betul saya,
kakak sepupu saya,
Kak  Caca :)